انواع توان ها :
در یک منبع تغذیه یا به طور کل در صنعت برق تعریف توان عبارت است از حاصل ضرب جریان عبوری از قطعه (منظور از قطعه می تواند مصرف کننده یا بار و یا دستگاه برقی و… باشد) ضرب در ولتاژ افت کننده روی آن قطعه . به طور کلی توان ها به سه دسته تقسیم می شوند :
توان اکتیو
توانی که برای ما مفید است و مصرف کننده از آن استفاده می کند.
توان راکتیو
توانی که در مدار مصرف نمی شود اما وجود دارد و بعضا باعث ایجاد مزاحمت و افزایش هزینه می شود.
توان ظاهری
به مجموع توان اکتیو و راکتیو به صورت برداری توان ظاهری گویند که همان طور که از اسمش پیداست به توان لحظه ای کل سیستم اطلاق می شود.
در جاهایی که ولتاژ و جریان مستقیم هستند توان راکتیو صفر شده و توان ظاهری برابر توان اکتیو خواهد شد. بنابر این در ولتاژ و جریان مستقیم توان مطرح تنها توان مصرفی دستگاه است.
در منابع تغذیه سوئیچینگ از دید مصرف کننده توان از چند جنبه حائز اهمیت است. که در زیر به بحث و گفتگو در این خصوص می پردازیم.
توان خروجی :
توان خروجی به حاصل ضرب جریان خروجی در ولتاژ خروجی گفته می شود.در حالت کلی جریان خروجی وابسته به بار و مصرف کننده ای است که به منبع تغذیه متصل است. به بیان دیگر با افزایش مصرف کننده های متصل شده به منبع تغذیه جریان خروجی افزایش می یابد تا در نهایت به میزان حداکثر خود برسد. در این هنگام با افزایش بیشتر مصرف کننده ها، شاهد کاهش ولتاژ خروجی خواهیم بود. ( در صورت مجهز نبودن منبع تغذیه به مکانیزم محافظ اضافه جریان احتمال سوختن منبع تغذیه وجود دارد.)
حالت اتصال کوتاه یک مورد خاص
حالت اتصال کوتاه یک مورد خاص از حالت اضافه جریان است که در یک منبع تغذیه می بایست رعایت شده باشد. بدین ترتیب با اتصال کوتاه شدن خروجی به هر علتی منبع تغذیه با قطع جریان خروجی ،از خود و از دستگاه های متصل شده به آن محافظت می کند.
توان خروجی که در منابع تغذیه از آن صحبت می شود حاصل ضرب حداکثر جریان خروجی قابل تحویل به بار در ولتاژ خروجی است. به عنوان مثال منبع تغذیه ای که دارای ولتاژ خروجی 24 ولت و حداثر جریان آن 2.5 آمپر است قادر است توان 60 وات را به مصرف کننده تحویل دهد.
حداکثر جریان خروجی
میزان حداکثر جریان خروجی را عموما بر روی لیبل دستگاه در قسمت مشخصات دستگاه می توانید مشاهده کنید.برای سادگی و خوانا بودن، ولتاژ خروجی و جریان خروجی با فاصله ی اندکی از هم رو لیبل دستگاه رو بروی کلمه OUTPUT درج می شود.
توان ورودی دستگاه :
برای محاسبه توان ورودی دستگاه مانند قبل می بایست ولتاژ ورودی را با جریان ورودی ضرب کنیم با این تفاوت که این بار این ولتاژ و جریان به شکل مستقیم نیستند و با زمان تغییر می کنند.
مشخصه ورودی دستگاه
با مشاهده کاتالوگ محصولات یا لیبل راهنمای روی دستگاه در قسمت INPUT می توان مقدار رنج ولتاژ ورودی را مشاهده نمود. هر چقدر این رنج ولتاژ بزرگ تر باشد منبع تغذیه قابلیت بالاتری خواهد داشت. با کاهش یا افزایش ولتاژ ورودی وخارج شدن ولتاژ منبع تغذیه از این رنج، منبع تغذیه قابلیت های خود را از دست خواهد دادو به شکل ناپایدار عمل خواهد کرد. در انتخاب یک منبع تغذیه خوب و مطمئن حتما به رنج ورودی دستگاه دقت فرمایید. به طور کلی دو نوع مدل منبع تغذیه در بازار وجود دارد :
1- رنج ورودی حول 220 ولت یا 110 ولت (قابل تبدیل بااستفاده از کلید تعبیه شده درون دستگاه)
2- منبع تغذیه با رنج یونیورسال که از 100 تا 275 ولت ادامه دارد.
احتیاط :
در صورتی که از منبع تغذیه شماره 1 (منبع تغذیه با رنج محدود ) استفاده می کنید حتما به تنظیم صحیح کلید داخلی با توجه به ولتاژ ورودی دقت فرمایید. در صورت تنظیم اشتباه ممکن است صدمات جبران ناپذیری به دستگاه اعمال شود.در این نوع منابع تغذیه نمی توان به طور ایمن در مکان هایی که افت فشار برق متداول است به طور ایمن استفاده نمود و بهتر است از منابع با رنج وسیع استفاده نمود.
جریان ورودی :
جریان ورودی مندرج روی لیبل دستگاه مربوط به حالتی است که ولتاژ ورودی به حداقل میزان قابل قبول خود رسیده باشد. به بیان دیگر روی لیبل دستگاه جریان حداکثر (ماکزیمم) موثر وارد شده به منبع تغذیه نوشته می شود. این جریان زمانی وارد دستگاه می شود که توان خروجی به حداکثر توان نامی دستگاه رسیده باشد و ولتاژ ورودی نیز به دلیل افت فشار برق به حداقل مقدار نوشته شده روی دستگاه رسیده باشد.
با توجه به لیبل دستگاه حداکثر جریان ورودی منبع تغذیه نمایش داده شده در تصویر در زمانی که ولتاژ ورودی 100 ولت است تنها 0.8 آمپر می باشد. اما اگر ولتاژ شبکه افتی نداشته باشد و حدود 220 ولت باشد این جریان بسیار کمتر از میزان نوشته شده روی لیبل دستگاه است.